Меню сайту
Теми форуму
  • Как бросить курить... (0)
  • Управління освіти Чернівецької міської ради (0)
  • Притчі, оповідання, вірші на уроках з основ здоров`я (31)
  • Обмін досвідом "А я роблю так..." (3)
  • Руханки–вправи на зняття м’язового та емоційного напруження (22)
  • Вислови про здоров`я (16)
  • Погода
                                         Чим нам загрожує солодке життя? Гірка правда про цукор.
     
    Намагатися виявити таємного ворога в безпечній і навіть здоровій на вигляд їжі - це майже те ж саме, що, читаючи детектив, намагатися вгадати вбивцю в самому симпатичному герої.
    Чи знаєте ви, що щодня з'їдаєте тридцять ложок цукру?
    Цукор міститься практично у всіх продуктах, які ми купуємо в магазині - у фруктовому йогурті, в кетчупу і томатної пасти, в маринованих огірочках, ковбасі та сосисках, не кажучи вже про колу, морс і майже всіх соки.
    Виключення складають хіба що крупи, яйця, сухе вино і сире м'ясо.
    Цукор любить маскуватися під різними іменами.
    Наприклад, чашка молока містить близько 12 г цукру у вигляді лактози. А чашка консервованого компоту може містити 15 г цукру у вигляді власне цукру (сахарози) та у вигляді фруктози, що міститься у фруктах.
    Найбільшу небезпеку для фігури і здоров'я являє собою звичний для нас білий рафінований цукор. Кількість доданого рафінованого цукру в знежиреному фруктовому йогурті може складати до п'яти чайних ложок на 125-грамовий стаканчик!
    У результаті жителі міст, які на сніданок і вечерю їдять продукти із супермаркетів, а обідають на бігу фаст-фудом, нестримно повніють. Але повнота - ще не найбільша біда, пов'язана з надмірним вживанням цукру. У любителів перекусити фаст-фудом і шоколадками постійно високий рівень інсуліну в крові, і як наслідок - висока ступінь імовірності придбати як хронічного захворювання діабет або заробити інфаркт.
    Тільки в Москві зареєстровано близько 190 тисяч хворих на цукровий діабет. Але ж насправді хворих фактично вдвічі більше, просто половина людей до пори до часу не здогадуються про те, що хворі, і списують своє нездужання на втому і погану погоду, їм і в голову не приходить зробити аналіз крові на цукор.
    Якщо не брати до уваги спадковий фактор, основна причина зростання чисельності хворих на діабет - низька фізична активність і нераціональне харчування, а саме - постійне вживання в їжу продуктів з високим вмістом прихованих жирів і рафінованого цукру.
    Якщо є можливість, то краще вживати не білий, рафінований цукор, а коричневий, тростинний. У процесі очищення (рафінування) з бурякового цукру видаляють всі мікроелементи, у тому числі і цинк, який захищає підшлункову залозу від удару і знижує ризик захворювання на цукровий діабет. Тому коричневий цукор і дорожче білого.
    Привчіть себе не тільки рахувати ложки, а й уважно читати написи на упаковках продуктів, які ви купуєте в магазині (а також замислюйтесь про це, роблячи замовлення в ресторані). Можливо, спочатку читання етикеток здасться вам справою досить нудною.
    Але потім ви втягнетеся в цю гру і навіть знайдете її захоплюючою: адже намагатися виявити таємного ворога в безпечній і навіть здорової на вигляд їжі - це майже те ж саме, що, читаючи детектив, намагатися вгадати вбивцю в самому симпатичному героя.

    Корисні посилання
  • Міністерство освіти і науки України
  • Управління освіти Донецької обласної державної адміністрації
  • Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
  • Освіта.ua
  • Костянтинівське міське управління освіти
  • Відео та музика для школи
  • Друзі сайту
  • Костянтинівська загальноосвітня школа № 1
  • Чутівська загальноосвітня школа
  • Костянтинівська загальноосвітня школа № 16
  • Костянтинівська загальноосвітня школа-інтернат № 1
  • Для учителя технологии, информатики, основ здоровья
  • Твое здоровье
  • Чернівецький освітній портал
  • Методичне об'єднання вчителів початкових класів
  • Календар
    «  Квітень 2017  »
    ПонВвСерЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930